Min resa till Seoul och Cebu

När man har varit i runt 40 länder och redan sett och gjort så oerhört mycket, imponeras man inte längre av upplevelser i samma utsträckning. Ännu ett berg, en vacker byggnad, ett stort varuhus, en fascinerande djurart, en finkornig sandstrand, eller schysst nattklubb.

Därför blir frågan om livskvalitet och specifika preferenser viktiga när man är på plats för att uppleva sitt nästa eller nygamla resmål (jag var i Sydkorea 2009). Man vill maximera tillvaron genom att göra så mycket som möjligt som faller en i smaken, och samtidigt ha en viss balans så att varken fest, sightseeing eller något annat blir alltför lidande. Att ligga bakfull på ett hotell eller hostel halva dagarna är till exempel inte optimalt.

Mitt upplägg har varit och är alltjämt att välja ut några få huvudaktiviteter och få dem gjorda, till exempel att simma nära valhajarna i Oslob i Filippinerna, och sedan enbart göra allt som jag vill och kan göra. Med åren kommer självförtroende, livserfarenhet och en förståelse för hur man själv fungerar och vad som är ändamålsenligt.

Det jag kanske helst av allt vill göra är att gå på schyssta klubbar. Min första utekväll i Hongdae var strålande. För att inte tala om min födelsedag på Octagon, en av världens allra högst rankade nattklubbar. Helt fantastiskt. Hann med ytterligare några utekvällar men det var torsdagen och fredagen under den första veckan som var mest minnesvärda. Hade riktigt grymt sällskap med likasinnade och knöt en del nya kontakter.

Jag ville även få en inblick i k-popkulturen och besökte därför SM Entertainments Communication Center i Cheongdam i Seoul två gånger. Vid första tillfället träffade jag Luna från den framgångsrika tjejgruppen f(x) och det var ett fantastiskt ögonblick när hon gav mig ett flirtigt leende. Luna är en sådan artist och tjej som får en att bli lycklig av blotta uppsynen och nästan lite “kär”.


Men är det då inte så att man missar kulturella upplevelser om man till stor del fokuserar på att festa? Tvärtom, att titta på museer och tempel kan enbart ge en inblick i antingen en svunnen tids kultur eller nutida buddhism och liknande. När det gäller den nuvarande moderna och levande kulturen är det bästa sättet att del av den genom nattklubbar, musik och att träffa människor.

Så även i Filippinerna. Efter fyra dagar med strandchill och minnesvärda naturupplevelser i och omkring Boljoon och Oslob (såg valhajarna två tidiga morgnar), tillbringade jag min sista dag och natt i Cebu city. Eftersom jag har svårt med sömnen borde jag rent rationellt ha stannat hemma på mitt hotellrum och försökt vila upp mig, men i stället gick jag ut i Mandaue city. Självklart blir träningen en aning lidande men jag tränar för att leva – jag lever inte för att träna. På sätt och vis har denna resa paradoxalt nog stärkt mig fysiskt och mentalt på grund av all jetlag, alla sömnproblem och allt festande. Jag har lagt in flera extraväxlar för att inte missa några upplevelser.

Det som i övrigt är iögonfallande med Filippinerna, eller i alla fall Cebu, är att det är i huvudsak fattigt och ganska farligt – beväpnade vakter är i legio. Dock är Mandaue city och Ayala Shopping Mall i Cebu city två ställen där den globala medel- och överklassen och mer välbeställda filippinier kan äta, dricka och shoppa, så är man rädd för fattigdom finns det sätt att i stort sett helt slippa det. Det allra enklaste är att bara sitta inne i sin comfort zone på sitt resort. Inget för mig, som gillar äventyr och faror i viss utsträckning, men för en del andra kanske det passar.

Diverse observationer från Cebu:

1. Kineser är dominerande i Mandaue city, den rikaste staden i området
2. Maten är faktiskt inget vidare
3. Mat och logi är något dyrare än i Indonesien och Malaysia
4. Lokalbefolkningen älskar karaoke

En annan sak som var givande med vistelsen i Seoul var de många platoniska konversationer som jag har haft med diverse koreaner (inklusive några vänner sedan tidigare). Bland annat gick jag upp tidigt en morgon och besteg Bukhansan, ett berg i Seoul, varefter jag besökte ett buddhisttempel i närheten av foten av berget. Väl där började jag prata med en munk och vi hade sedan en två timmar lång konversation, primärt på koreanska. Jag läste dessutom flera av hans dikter. Det är helt fantastiskt – jag är visserligen bara på intermediate-nivå och har klara begränsningar och svårigheter även med ganska grundläggande utläggningar, men ändå.

Det är det som är så fantastiskt med den globala mångkulturen om man tar del av den på ett konstruktivt sätt och inte bara skrapar lite lätt på ytan utan verkligen försöker förstå andra kulturer mer på djupet. Alltför många som besöker Seoul hamnar i Hongdae eller Itaewon (och merparten träffar inte ens några tjejer), fulla eller bakfulla, utan att ta del av den koreanska och östasiatiska kulturen. Det kräver förarbete och att man prioriterar bort lättja men är samtidigt oerhört givande.

Diverse observationer från Seoul:

1. Koreaner har på sig massor av kläder när de besöker en badnöjespark (Caribbean Bay)
2. Yngre koreaner är långa i genomsnitt, nästan som européer
3. Det koreanska köket är väldigt variationsrikt – ogillar man en rätt finns det alltid en annan att tillgå
4. Tunnelbanan är bra men långt ifrån perfekt – det går inte att vara tidsoptimist
5. Stora delar av tiden ser man, utanför Hongdae och Itaewon, inte en enda icke-korean – homogeniteten är mycket påtaglig

Sammantaget har det varit en fantastisk resa. Seoul är en grym stad, åtminstone Hongdae, Gangnam, Sinchon, Jamsil, Insadong, Namsan och Caribbean Bay, som är de stadsdelar och områden som jag har sett mest av. Har fått till en väldigt bra balans mellan fest, stadsvandring och natur- och kulturupplevelser, samt en del träning på Aiden Fitness Center i Hongdae och ett utegym på mitt hostel i Boljoon. Jag har inte hunnit se särskilt mycket alls av Sydkorea i sin helhet, men mitt mål var framför allt att uppleva Seoul (och en liten del av Filippinerna).

I samband med den här resan har jag för övrigt blivit ännu mer förtjust i k-pop. Mycket av det nya som släpps är mediokert eller till och med dåligt, men de bästa grupperna och soloartisterna har vuxit ännu mer på grund av associationsfaktorn – jag förknippar musiken med upplevelserna. Här är några låtar som jag har lyssnat mycket på den senaste tiden.

https://www.youtube.com/watch?v=yKSwYsqkVQo

IMG_1785
Gyeongbokgung-palatset, Seoul

IMG_1777
Boljoon, Cebu

IMG_1769
Aguinid falls, Cebu

IMG_1782
Gyeongbokgung-palatset, Seoul

cebu
Liv Super Club, Mandaue city, Cebu

13557058_250849721961179_1860295601_n
Seoul tower, Namsan, Seoul

13549338_1722514018022219_84936855_n
Boljoon, Cebu

13534234_1731481117139707_1732876249_n
DMZ, norr om Seoul

13525501_1557581304544707_974863427_n
Bukhansan, Seoul

13413300_1056367944456920_2134252541_n
Club Octagon, Gangnam, Seoul

13561889_1161394400646767_1064332940_n
Samsung D’Light Shop, Gangnam, Seoul