5 saker du kanske inte visste om Sydkorea

Hört talas om Samsung, k-pop, “Gangnam style” och kriget mot socialistiska Nordkorea? Kanske även Hyundai och huvudstaden Seoul. Här är ytterligare fem fakta om Sydkorea.

1. Världens högst rankade kvinna är sydkorean
Två år i följd, 2014 och 2015, har Nana från k-popgruppen After School blivit utsedd till världens vackraste av globalt inriktade The Independent Critics List.

2. Seoul är världens fjärde största metropol
Endast Tokyo, Shanghai och Jakarta har större befolkningar än Seoul, med sina drygt 25 miljoner invånare. Detta innebär även att cirka 50% av Sydkoreas befolkning bor i Seouls metropolområde.

3. Alla män måste genomföra två års obligatorisk militärtjänstgöring
På grund av kriget mot Nordkorea (ja det är alltjämt formellt krig mellan Nord- och Sydkorea, om än vapenstillestånd) måste samtliga män genomföra en cirka två år lång militärutbildning. Variationer och undantag förekommer, men undantagen brukar innebära någon form av civil tjänst. På grund av detta har ett flertal kända k-popgrupper, som till exempel TVXQ och Super Junior, behövt lägga verksamheten på is.

4. Världens största tjejgrupp är från landet
Redan i maj 2014 överskred Girls’ Generation en miljard visningar av sina officiella musikvideor på YouTube, vilket de är den första tjejgruppen i världen att nå. Musikvideon “I got a boy” är i skrivande stund uppe i 168 miljoner visningar.

5. Japan ockuperade Korea 1910-1945
Innan Korea delades upp i två länder efter andra världskriget 1945 genomgick Korea en traumatisk koloniseringsperiod. På grund av det har landet en skeptisk inställning till Japan. Dock har de ekonomiska utbytena fungerat väl mellan Sydkorea och Japan under åtminstone de senaste två-tre decennierna. Mycket av Sydkoreas moderna utveckling kommer från Japan och USA.