5 skäl till att göra treveckorsresor

musclebeachI vilken utsträckning som man reser beror naturligtvis på grundläggande faktorer som tid, pengar och preferenser. Enligt mig finns det ingen exakt tidsmässig gräns, men hellre tre dagar än ingenting alls, generellt. Och naturligtvis kan man klämma in väldigt mycket i samband med en 10 månader lång jorden runt-resa om det passar ens livsmönster. Efter många år ute i vida världen har jag dock kommit fram till en ungefärlig tidsram som är ganska optimal: tre veckor. Nedan följer fem skäl till varför så är fallet.

Jag har gjort massor av treveckorsresor sedan 2006, ibland något kortare eller längre (det längsta jag har varit borta är för övrigt bara 7-8 veckor i sträck). Det är delvis en slump men det finns också en tanke bakom som hänger samman med livsstil och centrala delar som pengar, träning och vad som är möjligt.

1. Man förstör inte sin träning
Om man är borta i tre veckor – även om merparten av tiden skulle utgöras av fest och dålig kosthållning – sabbas inte träningen i betydande utsträckning. Lägger man dessutom in två-tre gympass per vecka och ett flertal sunda dagar utan rusdrycker innebär det i princip plus minus noll.

2. Man har råd med extravaganser
Stött på backpackers på hostel som vänder ut och in på varenda krona under sin femmånadersresa? Är man borta i endast tre veckor kan man troligen skaffa sig budgetutrymme och ta in på dyrare hotell under några av dagarna. Man har även råd med till exempel en del shopping, roliga aktiviteter, flotta middagar och påkostade utekvällar.

3. Man hinner göra sidospår
Kanske är inte till exempel Singapore, Slovenien eller Rio De Janeiro tillräckligt givande för att tillbringa all tillgänglig tid där? Eller är man bara sugen på att se någonting mer under några dagar, kanske ett till land i närheten? Varför då inte ta Air Asia till Malaysia eller Thailand, eller tåget till Ungern? Det hinns med.

4. Man blir inte uttråkad
Åker man till överlag väldigt roliga länder som USA (särskilt Kalifornien), Australien, Sydkorea eller Frankrike är det i princip omöjligt att bli uttråkad. Samtidigt hinner man med ganska mycket om upplägget är förhållandevis intensivt och optimalt.

5. Man hinner etablera betydelsefulla sociala kontakter
Man kan visserligen skapa ytliga relationer på fem minuter och det har också sitt värde, men det är i princip omöjligt att hinna träffa människor igen och umgås nämnvärt om tiden är alltför knapp. Har man flera veckor till förfogande kan man dock hinna återses och kanske tillbringa en hel del stunder tillsammans.