Subklinisk narcissism är positiv för mental tuffhet och bidrar till samhället

I en del tidigare inlägg, bland annat 5 tips för att få fler och snyggare tjejer, har jag skrivit om de positiva effekterna av narcissism. Då menas inte klinisk narcissism (narcissistisk personlighetsstörning) utan moderat till subklinisk narcissism.

Frågan är förstås om man kan ändra sin narcissism eller inte. Det går inte att ändra den hur mycket som helst, men till viss del går det. Enbart cirka 50% av ens personlighet är genetiskt betingad. Ett sätt är att gradvis utsätta sig för mer prövningar i livet och satsa på att utveckla sitt utseende. Sedan kan man balansera detta med andra, mer sympatiska personlighetsdrag som conscientiousness och agreeableness.

En ny studie i tidskriften Personality and Individual Differences, Beyond good and evil: Exploring the mediating role of mental toughness on the Dark Triad of personality traits, påvisar också att narcissism till skillnad från de andra två delarna av den mörka triaden – Machivellianism och psykopatism – är positiv och bidrar till mental tuffhet. Detta har även bekräftats av en studie från 2016 som finns fritt tillgänglig. Denna har mer fokus på idrottsmän och deras prestationer men resultaten är ungefär desamma. Nu har jag alltså fått ännu mer bekräftat det jag misstänkte.

Oavsett om det handlar om att bli en idrottsstjärna, naturlig kroppsbyggare, utveckla en affärsidé, eller bara lyckas lite bättre med dejting så måste man generellt vara mentalt tuff, särskilt som kille/man. Se bara på personer som till exempel nu avlidne fitnessmodellen och militären Greg Plitt och Zlatan Ibrahimovic. Det är människor som är mentalt starka och tror stenhårt på sig själva. De må älska sig själva på gränsen till det osmakliga – i alla fall för dem som vill att alla ska vara på samma nivå som de själva – men de levererar onekligen.

Även om man har mer modesta saker på sitt CV kan nog de flesta inse att det även gäller för vanliga människor med ambitioner och intressen. Mental Toughness kan mätas här.