Är Göteborg bättre än Stockholm?

Det senaste året har jag haft ett långdistansförhållande med en tjej som varit bosatt i Göteborg – men som nu har fattat det kloka beslutet att flytta till sin synnerligen stilige prins in Die Hauptstadt – och därmed kunnat bilda mig en bättre uppfattning om Sveriges andra stad. Tidigare har jag mest varit där enstaka visiter med många års mellanrum.

Det finns förstås människor som är bättre lämpade än jag att besvara denna fråga, som har varit bosatta i bägge städerna under många års tid, men eftersom jag både gillar stad och land och strävar efter att vara objektiv och nyanserad kan jag ändå kommentera saken med viss substans. Inspiration har jag fått efter att ha hört en hel del på sistone säga att Göteborg är bättre, faktiskt även en stockholmare som nyss flyttat av jobbskäl, men ofta med ett visst mått av humor.

Förutfattade meningar
Om man ska bedöma en fråga blir den lätt subjektiv och handlar om omständigheter, till exempel var man har flest familjemedlemmar och vänner bosatta. Många har inte ens bott i Stockholm men har ändå en klar uppfattning om hur staden är. Den beskrivs som stressig och med en mindre trevlig befolkning av dem som har en mindre positiv bild. Göteborg och göteborgare beskrivs i sin tur som jämförelsevis trevligare och gemytligare, mer som en större småstad. Stämmer då denna idealiserade bild överens med verkligheten och finns några andra fördelar?

Allt är relativt
Den moderna klyschan att allt är relativt stämmer ofta. Utifrån jämförelser och erfarenheter kan man få olika perspektiv på saker. Om man utgår från den svenska tätortens vimmel förefaller Stockholms central som vältrafikerad och ett myllrande folkhav, men jämför man den svenska huvudstaden med Tokyos Shinjuku station framstår den plötsligt som väldigt liten och statisk.

Bortsett från specifikt några delar av centrala Stockholm är det en ganska liten och gemytlig stad, ungefär som Göteborg. Dock är den mer utsträckt geografiskt och har drygt dubbelt så många invånare sett till hela stadsregionen.

Inga märkbara fördelar med Göteborg
Det jag hoppades på att se i Göteborg var fina områden, parker, särskilt mysiga ställen och så vidare. Men den bild jag har efter att ha sett en hel del är att samma fördelar och nackdelar finns. Skillnaden är bara att Stockholm är lite större, bättre och finare, oavsett om vi pratar shopping, restauranger, parker, byggnader eller skärgården.

Undantaget är förstås Liseberg, men det är för barn. Att göteborgare skulle vara trevligare finns inga som helst belägg för. Det är bara dialektskillnader som gör att folk får för sig att göteborgare är det. Liksom norrmännen har de så kallad akut accent och “går upp” på slutet när de talar, vilket ger sken av ett gemytligare sätt att vara. Det är därför man skulle börja skratta om en norrman försökte råna en: rånare ska ju låta fruktansvärda, inte som att de vill sälja bingolotter.

Slutsats
Utifrån mina erfarenheter är Stockholm snäppet vassare. Stockholm är på intet sätt min favoritstad på Moder Gaia, men ändå att föredra framför allt annat som Svedala har att erbjuda. I den mån det finns fördelar med Göteborg tycks dessa vara försumbara.