6 fler lärdomar om livet

I ett tidigare inlägg, 30 visdomar om livet, skrev jag om olika visdomar som jag tycker är värda att lyfta fram. Här är ytterligare några sådana.

1. Lyssna aldrig på råd från losers eller mediokra människor
Det roligaste exemplet är när en smal kille ska lära en muskulös kille “hur man ska träna rätt”, men jag har faktiskt sett rätt lite av det i verkligheten. De flesta förstår att man kan träna på lite olika sätt, att det finns fördelar med att vara strikt med lättare vikter och att köra mindre strikt med tunga vikter, samt att de som får resultat inte behöver ha råd.

När det gäller livsstil och viktiga beslut ska man aldrig lyssna på losers som är arbetslösa, har ont om pengar, eller de som inte kan något inom ett viktigt område. Till exempel skulle jag inte lyssna på vad Zlatan Ibrahimovic har att säga om filosofi, eller Jennifer Lawrence om politik. Man ska över huvud taget akta sig för att ge råd, även om det kan vara kul att utbyta idéer och diskutera för- och nackdelar med andra som är insatta.

Jag har till exempel en nära vän som är ganska framgångsrik och har bra koll på ekonomi och en hel del annat, så honom tar jag gärna tips och råd från, även om han kan vara lite kategorisk. Däremot när någon säger något om träning, resor, politik, sparande eller filosofi och inte har några bra argument eller själv är ett gott exempel så är det bara att skratta eller ignorera.

2. Gör dig av med energitjuvar
Även bland gamla vänner, till och med familj, kan det finnas energitjuvar som inte tillför något i en ömsesidig relation utan bara tar, tar och tar av din tid och energi. Ibland är det en balansgång, och man kan ha mer överseende med släktingar, gamla vänner och så vidare, men då handlar det mest om att träffa dem selektivt. I annat fall: gör dig av med dem.

3. Var extremt noggrann med vem du ger pengar
Den enda gången jag har gett pengar till tiggare var när jag av misstag skulle ge en liten summa till en kines som saknade ben, strax utanför Förbjudna staden i Beijing i Kina, och en större sedel seglade iväg. Jag lät honom få den. Och så till en gammal, fattig man i Marrakech i Marocko som tiggde i en gränd.

Tiggarna i Sverige har jag hela tiden misstänkt att de till övervägande del är del av organiserade verksamheter så dem ger jag aldrig pengar till. Dessutom vill jag inte uppmuntra till tiggeri i största allmänhet.

Alkoholister och uteliggare använder ofta sina pengar till sprit, men där skulle man möjligen kunna ge lite till någon som man vet har råkat ut för en sjukdom eller liknande, eller stödja ett härbärge för svenska medborgare.

Det kan verkligen vara relevant med välgörenhet men man ska vara väldigt noggrann med vem man ger sina pengar, inklusive stora organisationer. Godtrogenhet och godhet är inte samma sak.

4. Ifrågasätt saker
Det finns många exempel men att ifrågasätta saker är oerhört viktigt, ibland även när det gäller till synes självklara företeelser. Till exempel den senaste kampanjen #metoo. Även om man stöder och sympatiserar med den kan man fråga sig var engagemanget fanns när det gällde Rotherhamskandalerna. Eller om särskilt många hade brytt sig om det hade gällt killar/män som någon gång under sina liv har blivit misshandlade av gäng, vilket ofta är betydligt mer hotfullt än när killar klämmer tjejer på rumpan (utan att förringa sexuella övergrepp så finns det gradskillnader i helvetet).

Även stora frågor som globalism kan hanteras på ett liknande sätt. Det är ett komplext ämne och det finns för- och nackdelar med globalisering, man kan ha en balans mellan globalism och protektionism etcetera, men den förskönade bild som många har fått av mäktiga medier är inte nödvändigtvis överensstämmande med verkligheten.

5. Vissa människor går inte att resonera med
I en perfekt värld skulle man kunna resonera med alla, och om man bara gavs tid och utrymme åt att värdera argument i en rationell anda skulle alla komma fram till balanserade och vettiga beslut, fruktbara kompromisser och så vidare.

Men tyvärr fungerar det inte alltid så. Vissa människor går helt enkelt inte att resonera med, och ibland är till och med våld den enda lösningen (i självförsvar).

6. Du är oftast din egen största fiende
Det finns saker och människor som står i din väg. Det är inte inbillning utan verklighet.

Men väldigt ofta är det inte så i moderna samhällen. Du har inga riktiga fiender, knappt några motståndare eller personliga antagonister. Du är din egen största fiende, oavsett om det gäller att tjäna pengar, utvecklas kunskapsmässigt, sköta din kropp och hälsa, lyckas med dejting eller vad det nu kan vara.