6 anledningar till varför det går att genomföra en diet

Jag har tidigare skrivit en hel del om dietande. Hur man kan gå till väga för att gå ner i vikt, vilka fördelarna är och så vidare. I detta inlägg tänkte jag reflektera lite hur man hanterar en diet och gradvis inser fördelarna som det innebär. Det kan verka oöverstigligt vid första anblick, eller åtminstone både tråkigt och tidskrävande, men så behöver det faktiskt inte alls vara.

Fokus är på att beskriva förhållningssätt och fördelar som kan hjälpa en att ta itu med det, och inse att det är en ganska trevlig process så länge inte fettprocenten blir extremt låg och man börjar bli orkeslös och måste begränsa sig till några få energikällor.

1. Du plockar bort livsmedel stegvis
Om man har som utgångspunkt att äta ganska mycket, inklusive en hel del “skräpmat”, ofta bestående av fett, kolhydrater/socker och salt som kroppen inte behöver, börjar man med att plocka bort några livsmedel.

Exempelvis kan man inledningsvis sluta med rent skräp som kebab, sötsaker och chips i veckorna och bara äta sådant en gång i veckan (eller inte alls). I nästa fas drar nu ner på exempelvis bröd, och i fasen efter blir det onyttigaste du äter några proteinbars till vardags och lite godis och restaurangmat på helgen.

Förmodligen kommer du något senare följa en särskild typ av kostschema som begränsar sig till säg 2200 kalorier. På så vis vänjer sig kroppen på ett naturligt sätt och förmodligen minskar sötsuget. Tar man det steg för steg går det riktigt bra.

2. Du får bättre maghälsa och metabolism
När man är off season och har en högre kroppsvikt och fettprocent orkar man lyfta tyngre, men man blir mindre atletisk och känner sig mer “uppsvälld”, delvis beroende på maten man äter. En hälsosommare diet brukar innebära en bättre maghälsa och mer balanserad metabolism. Kroppen kan hantera en hel del skräp i systemet, men man upplever att den mår bättre av betydligt mindre av den varan, till förmån för mer rena näringsämnen som fisk, frukt, keso och grönsaker.

3. Du börjar se bättre ut
Målet med en diet är ofta, i alla fall delvis, att se bättre ut. När du börjar komma någonstans så vill du inte gå tillbaka. Kombinerat med att kroppen och hjärnan har vant sig vid något mindre energi så blir det enkelt att fokusera och fortsätta i samma riktning.

storbild
4. Kläderna sitter bättre
Detta är ganska trivialt men det är faktiskt rätt skönt när en hel del plagg börjar sitta bättre (eller över huvud taget går att använda). En betydande andel av min garderob är anpassad efter en fettprocent under tio procent och jag kan tänka mig att en del andra har liknande lyxproblem.

Att vara krallig i all ära men det är skönt att klä sig både bekvämt och snyggt, och att kunna använda en hel del plagg som länge har varit undangömda i garderoben – om de inte redan har gått sönder när du använt dem medan du var större.

5. Du blir mer atletisk
Över huvud taget blir man mer rörlig och atletisk när man går ner i vikt. Den totala styrkan minskar en del, men styrkan i relation till kroppsvikten blir desto bättre och alltifrån löpning, till chins och dips blir enklare och roligare att utföra. Exempelvis har jag gjort 55 dips och 27 dips när min fettprocent har varit omkring 6-7%, samt sprungit 3 kilometer på cirka 11:30.

6. Det blir billigare
Sist men inte minst blir det en aning billigare att följa ett visst kostschema. Jag räknade nyss ut att allt det jag äter måndag-fredag kostar 80 kr per dag. Många lägger mer än det dubbla, ofta 100-120 kronor enbart på en lunch. Dessutom finns det förstås en tendens till att lägga mindre pengar på alkohol, fika, godis och restaurangmat när man går på diet.

Sammanfattningsvis finns alltså ett flertal fördelar som verkligen gör dietperioder till en övervägande positiv upplevelse. Med rätt förhållningssätt och smarta hacks går det relativt friktionsfritt.