10 skäl till att besöka Japan

Huruvida man gillar Japan eller inte handlar om hur mycket tid och pengar man har (Japan är dyrt), vad man gillar, och när man åker. På sätt och vis är verkligen Tokyo det absolut bästa och roligaste och många med begränsad tid brukar hamna där och ingen annanstans (förutom möjligtvis Kyoto och Osaka).

Jag tror att jag aldrig kommer att åka till Hokkaido – den nordligaste huvudön – med tanke på hur pass likt det ändå är Sverige, topografiskt och klimatmässigt. Man kan lika gärna åka till Norrland. Inte heller skulle jag åka till Jigokudani Monkey Park på vintern enbart för att se makaker bada.

Men det finns en del unika områden som visar på vilka extremt vackra platser det finns i Japan, samt att variationen är stor. Här är de bästa exemplen jag har kunnat hitta, varav några jag redan har sett medan andra är på min bucket list.

Det vara värt att göra en visit på våren, se körsbärsblomningen, och ha huvudön Honshu som utgångspunkt. Sedan kan man åka en bit söderut, och eventuellt Okinawa om det hinns med (jag som har varit i Taiwan är inte lika imponerad men Okinawa tycks onekligen bitvis riktigt härligt). Du kan helt hoppa över ön Shikoku och bara som hastigast besöka Kyushu, den sydligaste huvudön, i samband med att Fukuoka bevistas. Noterbart är att 8 av 10 platser ligger på just Honshu.

1. Tattori Sand Dunes, Honshu

Ja, man kan faktiskt rida på kamel i Japan. De har ett ökenområde i västra Honshu.

2. Fushimi Inari Shrine, nära Kyoto, Honshu
Perfekt att kombinera med Kyoto, då det ligger nära.

3. Furuzamami Beach, Okinawa
Det finns gott om subtropiska stränder i Okinawa, en bra bit söder om den sydligaste huvudön. Här är ett exempel. Kräver dock flyg och sedan båt för att ta sig dit.

4. Hitsujiyama Park, Chichibu, Honshu

5. Bioluminescenerande klippor, Okayama, Honshu

6. Kawaguchi Fuji-en Gardens, Fukuoka, Kyushu

Om du har ett Japan Rail Pass är det värt att åka till Fukuoka. Därifrån är det nära till denna trädgård.

7. Onsen, Mt. Fuji, Honshu

Försök hitta ett bra onsen nära Mt. Fuji, som kan avnjutas både dagtid och kvällstid. Det finns flera att välja mellan. Helst med utsikt över berget. Även hostels är riktigt bra där, och eftersom boende är dyrt i Japan är det främst det som man ska satsa på.

8. Himeji Castle, Himeji, Honshu
Inte särskilt långt från Kyoto och Hiroshima. Enkelt att ta sig dit om du har Japan Rail Pass.

9. Hakuba Happo-one Trail, Nagano, Honshu

10. Hitachi Seaside Park, Hitachinaka, Ibaraki, Honshu