Saker att fokusera på under 2018

En stor del av det som jag fokuserar på, när jag skriver och i mitt eget liv, kan kopplas till två saker: minimalism och självförbättring. Med det menas att fokusera mindre på konsumtion och vad andra människor sysslar med (kändisar, fotbollslag, människor i din omgivning som det skvallras om), och fokusera mer på ett antal områden som innebär att du själv utvecklas och har din privatekonomi i ordning. Om människor gjorde det skulle vi i samhället ha färre jättebebisar och mindre kriminalitet. Så här kan man gå till väga.

Jobb och bostad
Grunden i tillvaron är att ha jobb och bostad och tjäna minst 23 000 kronor i månaden, gärna avsevärt mer så klart. Det är prio ett.

Minimalism
Nästa sak att fokusera på är minimalism, vilket innebär att man strävar efter att konsumera så lite som möjligt och fokusera på i stort sett kostnadsfria saker som utvecklar dig som person. Detta brukar variera beroende på vad man har för inkomst, och jag anser att kläder/stil och resor bör vara prioriterade områden, men även i dessa avseenden handlar det om att hitta sätt att minimera utgifter, till exempel genom att blanda billiga och dyrare plagg, samt att handla på rea.

Säg nej till överdriven konsumtion och att vara en zombie som är mer intresserad av fotbollslag än din egen utveckling. Nej, Liverpool eller Manchester United är inte “ditt” lag. Fotbollen är ett internationellt, kapitalistiskt opium för folket som enbart handlar om att tjäna pengar. Det enda “ditt” lag bryr sig om är dina pengar, som du ger dem genom att köpa tv-matcher, matchtröjor etcetera.

Sedan kan man selektivt uppskatta fotboll, tv-spel, Netflix med mera, men det gäller att ha en prioriteringshierarki. Ditt liv är viktigare än Ronaldos.

Fysisk utveckling: styrketräning, konditionsträning, självförsvarsträning samt stil
Beträffande fysisk utveckling så är det bra för en själv och omgivningen. Om du är vältränad, äter nyttigt och sover bra mår du bättre, presterar bättre på jobbet, din eventuella partner uppskattar din kropp och att du kan bära tunga saker, och kan du självförsvar kan du om nöden kräver hjälpa dig själv och andra människor betydligt mer än en soyboy.

Det handlar om individuell smak och intressen, men styrketräning, intervallträning och MMA, thaiboxning, eller krav maga kan vara tre huvudområden att fokusera på under 2018 och framledes.

Gällande stil och utseende har du mycket på köpet genom att vara vältränad och ha en mer eller mindre låg kroppsfettsnivå, men utöver det handlar det om att ha en klanderfri hygien och att klä sig snyggt. Ett par Calvin Klein- eller Hugo Boss-kostymer på rea, några edgy kavajer, och svarta lackskor och helvita sneakers kommer du långt med. Som pricken över i kan du ha en concealer under ögonen som tar bort eventuella trötthetstecken.

Intellektuell utveckling: läs, skriv och konversera med andra
Vid sidan av medfödd intelligens och utbildning är det viktigt att läsa mycket på sin fritid, skriva mer eller mindre, samt konversera med andra människor om ämnen och frågor som engagerar en. Du måste inte läsa en bok i veckan, men en i månaden är rimligt.

Utöver det kan språkutveckling vara viktigt. Grunden är svenska och engelska, vilket man automatiskt blir bättre på om man läser och skriver på dessa språk, men för egen del fortsätter jag även att fokusera på koreanska och tyska.

Etisk utveckling: följ lagen, bygg karaktär och fatta bra beslut
Att utvecklas etiskt/moraliskt handlar om att följa lagen, bygga en bra inre och yttre karaktär (flit, klokhet, ansvarsfullhet, rättrådighet, punktlighet, samarbetsvillighet etcetera), samt fatta bra beslut. Någon form av grundläggande förståelse för normer och att vara miljömedveten är en bra grund i det avseendet, så använd sunt förnuft, tänk kritiskt och var påläst.

På så vis finns tydliga samband mellan att utvecklas fysiskt, intellektuellt och etiskt.

Nöjen: selektiv alkoholförtäring och resor
Som jag tidigare har skrivit om är selektiv alkoholförtäring, av fysiska, ekonomiska och andra skäl, att föredra framför omfattande konsumtion. Förslagsvis kan det ske mer om man är utomlands och besöker något av ens favoritländer.

För egen del värderar jag resande oerhört högt och i år blir det ett flertal såväl längre som kortare vistelser i nya länder (kanske även några tidigare besökta). Jag ser fram emot ett nytt år och att utbyta idéer med likasinnade.