5 sätt att utveckla och uppleva svensk kultur

Majvädret är finare än någonsin och det är snart dags att ta ännu en rejäl långpromenad på Djurgården här i Stockholm. Men först vill jag, medan jag ännu är inomhus, passa på att skriva några rader om svensk kultur.

Anledningen är att det dels blir så mycket fokus på resor till andra länder och kultur i Östasien (särskilt Korea och Japan), dels att den nuvarande svenska kulturen mest handlar om att plocka politiska poänger i debatten om globalism vs. nationalism. Några exempel på det sistnämnda gäller påstådda Allah-kopplingar till vikingar och den falska nyheten om att köttbullar inte är svenska. Dessutom är den globala konsumtionskulturen snarlik överallt där den har fotfäste: det är i stort sett samma sociala medier, shoppingcenter, mat och moderna byggnader överallt. Därför behövs alternativ.

Med en balanserad kultursyn inser man dock att kultur inte behöver handla om att plocka poänger utan om att uppskatta kulturer för deras positiva sidor, vare sig en kultur är helt “ursprunglig” eller inte. Jag är till exempel fullt medveten om att mycket av Östasiens kultur kommer från västvärlden, men jag gillar likväl deras särskilda blandning mellan postkonfucianism, buddhism och trender som hör ihop med västerländsk kapitalism.

Den svenska kulturen kan i sin tur stoltsera med följande sidor, som samtliga är värda att fokusera på och utveckla inom ramarna för sitt eget liv. Räkna inte med att staten ska ta några vettiga initiativ utan det lär ske på mikronivå, i din egen tillvaro.

1. Upplev svensk natur
Anledningen till att jag reser ganska sparsamt inom Sveriges gränser är delvis prioriteringsrelaterat, men också för att Sverige har höga priser på tåg (som drivs av ständigt försenade SJ), bensin, mat och boende, samt alltför ofta förbluffande dåligt väder, även sommartid. Dessutom är jag inte särskilt förtjust i skidsport och känner sällan för att åka långt norrut.

Men självklart finns det oerhört många sevärda platser runtom i Sverige. På bara några dagar kan man ta sig mellan Södermanland, Närke, Östergötland, Västergötland, Småland, Blekinge och Skåne och se fina platser omkring Vättern (Visingsö, Vadstena, Östgötaslätten), Vänern (Läckö slott) och Österlen (Skåne) med mera. Särskilt mellan maj-augusti. Även Gotland är fint, och naturligtvis finns det betydligt mer än så.

2. Läs om svensk historia
Sveriges historia, som så klart ofta har anknytning till nordisk och europeisk historia i bredare mening, är väldigt intressant att läsa om eller lyssna på (om man föredrar det och/eller har dyslexi). Här kan man till exempel lära sig en del om det svenska jordbrukets historia. Särskilt givande är att kombinera sådana självstudier med att besöka en del historiska platser, även om just museer tenderar att vara ganska trista.

3. Läs högklassiga svenska författare
Sveriges största författarexporter Stieg Larsson och Camilla Läckberg i all (van)ära, men vill man verkligen nöja sig med sådana pekoral? Själv föredrar jag August Strindberg, Pär Lagerkvist, Verner von Heidenstam och Sara Stridsberg.

Till exempel Strindbergs fenomenala I havsbandet utgör utmärkt sommarläsning.

4. Fira årstiderna
Historiskt och kulturellt har hedniskt och kristet samexisterat, dels i form av vidskepelse och tron på Jesus parallellt, dels i form av högtidsdagar som har dubbla innebörder. Exempelvis midsommarafton har dels kopplingar till sommarsolståndet, dels till Johannes Döparens födelsedag. Julfirandet har även delvis ett hedniskt ursprung.

En mer vetenskaplig men samtidigt symbolisk hyllning till våra fyra årstiders växlingar är att fira vårdagjämning, sommarsolståndet, höstdagjämning och vintersolståndet på ett mer aktivt och intelligent sätt än som görs nu. Till skillnad från vidskepelser om näcken och liknande folkloristiska påfund är solen det som konkret och fysiskt skapar de kosmiska förutsättningarna för vår existens och vårt fortbestånd.

Därför kan man med fördel läsa om solens funktioner och symboliska solgudar i hednisk mytologi (Helios, Sol) i skolor och på fritiden, och tända eldar till solens ära. Det är 2000-talets högre kultur.

5. Utveckla det svenska språket
Slutligen kan man sträva efter att utveckla sitt svenska språk, vilket sker genom att läsa och skriva mycket och sträva efter att vara mer korrekt och utveckla sitt ordförråd. Detta utesluter på intet sätt att man lär sig andra språk parallellt, som engelska.

Mer konkret kan man även försöka lära sig fler idiomatiska uttryck och se när ord uppkom i svenskan genom saob.se.

Det finns alltså intressanta och kreativa sätt att ta del av och utveckla svensk kultur, alltihop betydligt mer givande än att engagera sig i löjliga debatter om vikingar och köttbullar, som mest är slöseri med tid och underblåser politiska agendor.