Tips på riktigt bra koreanska filmer och serier

Det har de senaste 15-20 åren gradvis vuxit fram ett allt större intresse för sydkoreansk populärkultur. Dels film (k-film), dels k-pop och k-dramaserier, men på senare tid även ett ökat intresse för att lära sig koreanska och att åka dit för att turista eller studera. Även litteratur (k-literature), mat (k-food) och skönhetsprodukter (k-beauty) har vuxit globalt. Sydkoreanska popstjärnor ses som vackra, såväl i Asien som globalt, och numer har Åhléns en egen avdelning med koreanska skönhetsprodukter som anti-aging creams och ansiktsmasker.

Film och dramaserier kan förenklat ses som sevärda respektive mediokra eller undermåliga. Medan filmer som Chan-wook Parks Old Boy är högkvalitativa och tämligen originella är serierna ofta långtråkiga och fyllda av melodrama, löjlig humor och annat fånigt. K-drama är till stor del halvmesyrer om man ska generalisera. Det finns dock givetvis undantag och många koreanska filmer når definitivt inte upp till några högre höjder. Därför har jag sammanställt en lista över de bästa filmerna och serierna jag har sett och hoppas därmed kunna komma med några tips.

The Outlaws (2017)
Detta är en av mina absoluta favoritfilmer på senare tid. Den har en sorts sjaskig charm som jag uppskattar, och visar på en skuggsida av Sydkorea och Seoul som går bortom den plastiga, plastikkirurgiska samtiden. Här handlar det om obehagliga lokala maffiagäng som misshandlar och dödar människor och polisen som försöker stoppa dem. Så enkelt men ändå så bra.

Old Boy (2003)
En av de första riktigt internationellt uppmärksammade koreanska filmerna. Ganska originell, gripande och överlag väldigt bra dramathriller. Även om de andra två delarna i denna hämndtrilogi är sevärda är denna den tveklöst bästa.

The Wailing (2016)
Detta är en unik skräckfilm som blandar koreansk shamanism/folkreligiositet med skräck, och genom att ha en del vändningar i filmen låter den sträcka sig över cirka 2,5 timmar – till skillnad från många andra skräckfilmer som är mer rakt på sak och endast varar i ungefär 90 minuter. Det finns även ett inslag av absurd komik, men överlag är det en ganska obehaglig film som fastnar på näthinnan. Det är också originellt att den inte utspelar sig i en storstad som Seoul eller Busan utan i en liten by.

I Saw the Devil
Oerhört bra thriller som borde uppskattas av alla som på något sätt önskar en välgjord film inom genren. Innehåller flera intensiva scener och är högkvalitativ som helhet.

Forgotten (2017)
Detta är en riktigt spännande och välgjord thriller med ganska oväntad handling. Bra skådespelarinsatser och manus.

The Man from Nowhere (2010)
Underhållande och på sätt och vis ganska klassisk hämndactionfilm med smått orealistiska superhjältekonster. Den bygger på det typiska temat med en liten, illa behandlad flicka som publiken förväntas sympatisera med och som får upprättelse tack vare en altruistisk actionhjälte från ingenstans.

Winter Sonata (2002)
Denna serie med 20 sextiominutersavsnitt blev en succé i Japan och andra länder och var tillsammans med bland andra Dae Jang Geum en orsak till att koreanska dramaserier blev en regional och närmast global framgångssaga. Till och med i Mellanöstern och Latinamerika följde man dessa serier. Min mamma älskar den, och jag kan inte låta bli att gilla den jag också. Det finns något charmigt med den modesta, närmast asexuella approachen i serien, som skiljer sig från nästan all vulgär västerländsk produktion. Musiken och slutet av serien är också gulligt.

The K2 (2016)
The K2 är en av få koreanska serier som jag har orkat följa från början till slutet, kanske delvis för att den består av endast 16 avsnitt. En annan orsak är att det är mindre melodrama och mer actionthriller över det hela. Det finns en del fånig humor och annat trams i serien, men som helhet handlar det om snyggt producerat innehåll som verkligen underhåller från första till sista minut. I huvudrollerna ser man bildsköna Im Yoona från Girls’ Generation och Ji Chang-wook.