Testa superteet som håller dig frisk eller gör dig friskare fortare

Under höst- och vintertid är förkylningsvirus vanligare, till synes på grund av att immunförsvaret arbetar sämre i samband med kyla, eller med andra ord att de vita blodkropparna arbetar långsammare. Dessutom försämras bakteriebekämpningen när man är nedkyld, enligt bland andra professor Kristian Riesbeck, klinisk bakteriolog vid Lunds Universitet i Malmö.

Därför är det inte ovanligt med så kallade huskurer för att motverka och/eller lindra förkylningar. Det bästa är förstås om man redan är en exemplarisk wellnessmänniska som enbart äter grönsaker, frukt, hälsofrämjande kryddor, lax, ägg, kyckling, nötter och bär, och aldrig inmundigar socker, mjöl, vitt bröd, transfetter och rött kött, samt sover 8 timmar varje natt och enbart dricker ett halvt glas vin en gång i veckan för att det innehåller antioxidanter.

Men i realiteten finns det betydligt mer negativa inslag än så i ens diet och livsstil, så som sömnbrist, stress, godis, snabbmat, alkohol och fika. Det tål därför att man gör en del justeringar och både lägger till det som är konstruktivt och drar ifrån det som är negativt. Särskilt när man har åkt på ett irriterande virus som sitter i två veckor och man vill minimera tiden och förebygga fortsatta problem. Därför kan det vara bra med en snabb superkur i form av te.

Gör så här:

1. Koka vatten, kanske 0,5 liter.

2. Håll i en matsked honung och krydda ganska rikligt med ingefära, kanel och kardemumma. Om du inte är rädd för lite extra smak kan du även hälla i lite vitlökspulver, curry (som innehåller spiskummin och gurkmeja) och cayennepeppar. Förmodligen kommer de andra ingredienserna att väga upp en del av den starkare smaken. Alla dessa kryddor är antiinflammatoriska och har en rad andra hälsofrämjande effekter.

3. Passa även på att svälja en komplett multivitamin från apoteket. Dessa innehåller i stort sett rekommenderat dagligt intag av alla nödvändiga mikronutrienter.

Utöver det kan du vara extra noggrann med att undvika socker, snabbmat och mjöl, som är inflammatoriska livsmedel, vila mycket och äta rikligt med frukt och grönsaker. Lime och citron i vattnet är två bra saker.