Är influencers omoraliska?

Är influencers omoraliska?

  • Posted on: December 23, 2018
  • By:

Den svenska influencern Hanna Friberg – som är relativt framgångsrik om än inte lika populär som till exempel Kenza – har skrivit en del intressant om den kritik hon får motta för sin livsstil och för sina livsval. På senare tid har det även riktats kritik mot köttätande, flyg och konsumtion. Influencers bidrar till att förstöra planeten genom att flyga, äta kött och konsumera och uppmuntra andra till att göra detsamma, resonerar en del.

Mer allmänt kan man slå fast att människor tycker olika och har olika smak och intressen. Därför finns det inget rätt eller fel i detta avseende. Det finns också stor risk för “individual bias” om man lyfter fram någon särskild sak som “alla” borde testa eller gilla. Exempelvis tycker jag personligen att de är viktigt att läsa och lära sig saker, men influencers vill mest shoppa så det är lönlöst, även om Pewdiepie har gjort en viss insats. Men det sagt finns det en del allmängiltiga livsstilsmönster som de flesta borde anamma, men mycket är tveklöst subjektivt.

Dock är det ganska intressant att notera att tjejer/kvinnor står för omkring 80% av konsumtionen och har ett stort intresse för det estetiska, som smink, kläder, väskor, parfymer etcetera. Min flickvän jobbar på Chanel på Åhléns och de säljer enorma mängder under Black Friday – kvinnor mellan 20-60, oavsett ursprung, bara sliter åt sig smink och parfymer. Det är alltså i hög grad tjejer/kvinnor som driver på konsumtionssamhället.

Det leder oss in på frågan om shopaholic, ett begrepp som har diskuterats inom psykologi. Därmed finns det en risk för att influencers, som mest intresserar sig för den globala konsumtionskulturen, uppmuntrar till shopaholic-beteende. Om bland det mest eftersträvansvärda i tillvaron är att köpa Louis Vuitton-produkter, som är svindyra, är det både orealistiskt och potentiellt skadligt för privatekonomin. Det kan också leda till shoppingberoende.

Samtidigt gäller det att inte behandla människor som barn: tjejer måste få lov att bli kvinnor som själva tar ansvar för sin privatekonomi och handlar selektivt och med måtta. Kanske får merparten nöja sig med enstaka lyxplagg? Kanske måste de flesta välja bort de allra dyraste produkterna? Kanske finns det annat i livet än att smutta på smoothies i Malibu eller lägga 30 000 kronor på en Gucci-väska? Att bli influerad av någon eller några handlar inte om att man måste kopiera allt, utan att man absorberar vissa saker, ignorerar andra, och anpassar det efter sin livssituation.

Gällande sådant som klimat och köttätande är de kraftigt överdrivna företeelser, men i någon mån kan man givetvis sätta sig in i frågan och få en mer korrekt uppfattning om hur det påverkar eller inte påverkar världen. Den typ av kritik tycks åtminstone vara missriktad och gäller i så fall människor i allmänhet snarare än en särskild kategori.