Så minimeras risken att dö på resande fot

Så minimeras risken att dö på resande fot

  • Posted on: January 2, 2019
  • By:

Det är viktigt att ha en balanserad uppfattning om hur pass farlig respektive ofarlig världen är, både i allmänhet och kontextuellt. Det finns en del generella mönster som visar på att världen har blivit säkrare och fredligare men variationerna är stora. Exempelvis har vissa länder endast 0,3-1 mord per 100 000 invånare medan andra har drygt 80. Regionalt är skillnaderna också mycket stora inom både städer och länder.

Det kan tyckas banalt men ofta görs avvägningar baserade på svepande känslor snarare än faktabaserade uppfattningar. Det är därför en hel del västerländska turister har omkommit i Marocko, Tadzjikistan, Moçambique, Mali och flera andra länder.

1. Besök UD:s hemsida och få en översiktlig bild av landet
Borde vara en självklarhet. På så vis får man en koll på landet i allmänhet och särskilda regioner som kan vara farliga. Exempelvis kan man fråga sig om vissa platser går att besöka i Egypten medan andra är uteslutna. Man kan även sluta sig till att det inte är en bra idé att åka till exempelvis Venezuela, Pakistan och Demokratiska republiken Kongo.

2. Sök fram mordstatistik
Som sagt, titta på mordstatistiken inom landet och den stad eller de städer som man ämnar besöka. Det avgör dels om man tänker åka dit över huvud taget, dels hur man väljer att förflytta sig om man väl är på plats. Generellt drabbar skjutningar andra kriminella män, men det förekommer ibland även rånmord, skjutningar mot turister, samt “collateral damage” i samband med gängkrig, kartellkrig, terrorattentat och liknande.

3. Skaffa dig en uppfattning om just de stadsdelar och regioner du ämnar besöka
Bilden kan även kompletteras med att titta på särskilda platser inom städerna som bör undvikas, åtminstone under kvälls- och nattetid, samt på regioner inom landet. Peru är ett exempel på land där vissa delar av Lima, samt Cusco, verkar supersäkra medan andra inte är det. Likaså är landsregionerna ganska olika i det avseendet.

4. Om du väl åker till ett halvfarligt land – res runt och förflytta dig step by step
När man reser handlar det som bekant mycket om att göra saker steg för steg. En del av detta handlar om att ha koll på sig själv och sina saker, mer än själva graden av risk som föreligger där man vistas. Även i Japan kan man bli blåst om man fattar fel beslut (som att bli skyldig en hostess bar cirka 100 000 kronor, vilket har hänt naiva unga svenska män) eller hamna i svårigheter om man tappar bort pass och pengar. Däremot är det i stort sett helt riskfritt att promenera runt i länder i Östasien och Europa, åtminstone för killar/män. Det går absolut inte i Brasilien, Colombia, Mexiko och många andra generellt osäkra länder, såvida det inte är i ett ofarligt sammanhang (variationerna är som sagt stora).

När man reser runt i dessa länder handlar det mycket om att ta ett steg i taget, till exempel att förflytta sig med etablerade taxibolag och att hålla sig inomhus i säkra boenden efter mörkrets inbrott. Problemet med de skandinaviska tjejerna som bestialiskt mördades i Atlasbergen, där jag själv var 2014, var inte att de besökte själva regionen utan hur de valde att förflytta sig och var de övernattade.

5. Undvik vissa situationer och sammanhang
Mycket av detta är sunt förnuft men i stora drag handlar det om att undvika vissa situationer och sammanhang. Generellt rör det sig om att köpa droger, bli så full att man inte kan ta hand om sig själv, gå genom mörka gränder (som tjej/kvinna) eller naturområden bortom civilisationen, hamna i bråk, bli fängslad, bli lurad av de som bara vill åt ens pengar etcetera. Det handlar en del om personlighet (det är inte bra att vara alltför öppensinnad och vänlig gentemot andra, liksom det inte är bra att vara alltför risktagande) och livserfarenhet men flertalet red flags är bra att känna igen.

Exempelvis om du vistas på en suspekt karaokebar i Filippinerna och en stor snubbe är packad på deras inhemska sprit och går runt med en machete är det dags att förflytta sig därifrån. Likaså om du blir förföljd av ett gäng i en gränd i Marrackech är det dags att snabbt lösa situationen, helst genom snabb förflyttning så att du slipper slå dem (eller bli nedslagen). Eller dina kompisar har droger på sig i Mexiko, som polisen kommer att plocka dig/er för. Eller nedanstående bild uppenbarar sig i Australien. Och så vidare.