Bästa k-popen 2020 (hittills)

Bästa k-popen 2020 (hittills)

  • Posted on: February 23, 2020
  • By:

K-pop fortsätter att vara rolig att följa, såväl akademiskt som personligt efter över 10 år. Särskilt nyskapande är inte konceptet och låtarna, med visst undantag för (G)I-dle och Dreamcatcher, men även det mer strömlinjeformade materialet kan vara kul för stunden.

Det är uppenbart att konkurrensen mellan musikbolagen och grupperna är stenhård med tanke på hur många grupper som debuterar eller gör comeback varje år och hur många små och stora bolag det finns. Det går även att jämföra BLACKPINK, vars megahit “DDU-DU DDU-DU” (2018) har över en miljard visningar på YouTube, med ANS “Say my name” som endast har blygsamma 1.9 miljoner i skrivande stund. Ändå skulle jag påstå att kvalitetsskillnaden dem emellan är försumbar. Här är de 20 största musikbolagen i Sydkorea:

ANS Entertainment
Big Hit Entertainment
BrandNew Music
C9 Entertainment
Cube Entertainment
DSP Media
Fantagio Music
FNC Entertainment
Happy Face Entertainment
Jellyfish Entertainment
KQ Entertainment
JYP Entertainment
MLD Entertainment
Pledis Entertainment
RBQ (Rainbow Bridge World)
SM Entertainment
Starship Entertainment
Star Empire Entertainment
Stone Music Entertainment
Top Media Entertainment
YG Entertainment
WM Entertainment
Woolim Entertainment

Nu till huvudsaken. Hittills i år har jag fastnat för dessa fem låtar, som ofta är roligare att se “live” än i musikvideoformat.

ANS – Say my name
Kul låt i samma anda som 2NE1 och BLACKPINK. De medlemmar som sticker ut är Raon och Bian medan en del av de övriga mer känns som utfyllnad.

Everglow – Dun Dun
Typisk k-poplåt. Flera av medlemmarna, men framför allt Yiren och Aisha, är oerhört snygga.

Loona – So what
Loona blandar en gullig image med lite mer attityd och lyckas göra en någorlunda egen variant av det i denna låt. Alla ser ungefär likadana ut men det är inte nödvändigtvis ett dåligt tecken.

Kard – Red Moon
Kill-/tjejgruppen K.A.R.D har jag gillat ända sedan debuten för några år sedan och här fortsätter de med en riktigt bra låt, “Red Moon”.

Dreamcatcher – Scream
Inte oväntat är “Scream”, av Dreamcatcher, den kanske bästa låten i år. Det tog några genomlyssningar men sedan fastnade den. I just liveversionen nedan har medlemmarna även stylats på ett fördelaktigt sätt. Inte oväntat har det diskuterats om gruppen verkligen gör det klassiska västerländska metal/djälvulstecknet eller inte. Svårt att tro det i ett delvis kristet land, men å andra sidan är Dreamcatcher en av de mer rockiga grupperna.