En komplett guide till Stockholm

En inte helt ovanlig uppfattning är att Stockholm anses vara “stressigt”, av såväl besökande från andra orter i landet som de som bor där men av någon anledning har fastnat på fel ställen, oftast runt centrum och den mediokra eller undermåliga förort där de själva bor. Eftersom dess storstadsområde endast har cirka 2.4 miljoner invånare och staden cirka 1.5 kan detta knappast stämma på det hela taget. Sannolikt hamnar människor på helt fel platser.

Trots att jag har besökt cirka 60 länder kan jag säga att Stockholm är en av världens finaste städer, men det förutsätter 1) att man i hög grad undviker de dåliga platserna, och 2) tar del av de bästa dito. Därför har jag gjort en behändig lista med exempel på platser att undvika och platser att besöka, inklusive några restaurangtips. Listan är inte komplett men täcker in merparten av det som är relevant.

Undvik

1. T-centralen och Centralstationen
Om man åker tåg eller buss hit är det förstås omöjligt att undvika helt men se till att förflytta er snabbt därifrån.

2. Sergels torg
Bedrövligt. En av Sveriges fulaste och sämsta platser, inklusive det anskrämliga Kulturhuset.

3. Drottninggatan
Bortsett från några enstaka bra butiker är det helt bedrövligt.

4. Hamngatan
Se närmast ovan.

5. Hötorget
Se närmast ovan.

6. Sofo/Södermalm (förutom specifika ställen, se nedan)
Söder är så himla “mysigt” sägs det men sanningen är att i synnerhet områdena kring Slussen, Medborgarplatsen, Götgatan, Folkungagatan, Ringvägen och Hornstull är tämligen bedrövliga, i bästa fall mediokra. Det finns väldigt specifika ställen av Söder som är bra men i regel måste man ha bott där länge för att hitta dem. Känner du redan till dem, kör på. Annars, undvik.

7. Gröna lund
Om det finns något som är bättre med Göteborg så är det Liseberg. Om du prompt måste åka karuseller så gå hit men annars är det inte mycket för världen.

8. Skansen
Likaså är Skansen visserligen ganska trevligt men Kolmården har mycket fler djurarter och är större så det finns ingen anledning att gå hit, förutom möjligtvis i samband med julmarknad.

9. Alla mediokra eller undermåliga förorter
I likhet med London, Paris, Köpenhamn och andra större städer är merparten inom Stockholms län helt mediokert – eller värre – och bör undvikas. Det finns självfallet en del trevliga naturreservat, parker och grönområden här och där men är inget som är värt att besöka för den som bara är här några dagar.

10. Stora köpcenter (Mall of Scandinavia, Barkarby etc.)
Stora evenemangs- och idrottsarenor, samt köpcenter, är inte mycket för världen. Sådant kan man undvika. 99% av sådana varor finns redan i mindre städer eller på nätet.

Upplev

1. Skeppsholmen/Kastellholmen
Vackert och mysigt, nära Kungsträdgården. Östasiatiska museet kan ibland vara värt en visit.

2. Strandvägen
Lite turistigt men ett oerhört fint promenadstråk som direkt glider över till Djurgården och senare Gärdet.

3. Waldemarsudde
Djurgården är ganska stort så vill man ha det finaste föreslår jag att man tar spårvagn 7 direkt till Waldemarsudde. Mycket, mycket fin arkitektur, utsikt och grönska, samt en lyxig båthamn i ena änden av promenaden. Dessutom många små fina strandkanter och grönområden.

4. Humlegården
Humlegården är en av Östermalms finaste platser under vår- och sommartid. Bra picknickställe.

5. Drottningholms slott
Kungliga slottet är väl värt en visit. Åk till Brommaplan och sedan buss, om du inte har egen bil. Mycket fint, vackert och mysigt parkområde. Även invändigt kan det vara värt en rundtur.

6. Mariaberget/Fåfängan
Tillsammans med Fåfängan, som ligger en bit ifrån men så att säga på andra sidan Slussen, är Mariaberget en av Stockholms finaste platser med pittoreska kvarter och fenomenal utsikt.

7. Djurgården/Gärdet
Runt tunnelbanan och Tegeluddsvägen är det ganska hemskt men själva grönområdet Gärdet, nära Kaknästornet, är en lantlig miljö som är mycket mysig att traska runt i. Det ligger även i nära anslutning till flera av muséerna och ambassaderna och kombineras med fördel med en promenad på denna sida av Djurgården.

8. Stadshuset
Stadshuset är en av stans finaste byggnader och har oerhört bra utsikt. Där ligger också Stadshuskällaren, se nedan.

9. Norr Mälarstrand
Norr Mälarstrand är väl värt en promenad längs, gärna i kombination med just Stadshuset i närheten.

10. Bockholmen/Stora skuggan
Bockholmen, nära Bergshamra södra och Sfären, är en mysig liten ö i skarven mellan Solna, Stockholm och Danderyd som har en bra restaurang i trevlig miljö. En bit från busshållplatsen Sfären kan man gå i riktning mot Stora skuggan vid vattenbrynet. Klipporna längs vattnet är några av de bästa solplatserna under juni-augusti. Där brukar jag blotta min statuariska lekamen, till det täcka könets unisona förtjusning.

11. Gamla stan och Slottsbacken
Dessa delar är bland de turistigaste i stan men väl värda att besöka om det är bra väder. Dock är själva slottet i sig inte så upphetsande utan mer helheten av området och de snirkliga gatorna i Gamla stan.

12. Nytorget och Vitabergsparken
Ett av Söders finaste och mysigaste områden. Finns även en del bra restauranger, caféer och butiker i närheten.

13. Bergianska trädgården
Stockholms botaniska trädgård är mycket fin, även om det inte är något jätteanmärkningsvärt i jämförelse med de motsvarigheter som brukar finnas i andra länder.

14. Söder Mälarstrand
Minst lika mysigt som Norr Mälarstrand. Mycket bra promenadstråk.

15. Saltsjöbaden
Solsidan är ett fint ställe i detta område men det finns flera längs Saltsjöbanans linje.

16. Hornsbergsstrand
På sommaren är detta kanske stans bästa sol- och badställe, om än lite väl mycket folk ibland.

17. Ulriksdals slottspark
Ett av Stockholms finaste slott ligger i Ulriksdal i Solna. Mycket fint parkområde.

Restauranger

1. Miss Voon
Mycket bra Asian/fusion-ställe med avsmakningsmeny nära Sturegallerian och Humlegården. En del riktiga smakupplevelser.

2. Farang
Mycket bra thai/fusion-ställe nära bland andra Tekniska högskolan som i regel erbjuder två väldigt bra avsmakningsmenyer för cirka 700 kr per person. En del riktiga smakupplevelser, även om thailändare kanske inte blir lika imponerade som européer.

3. Smak
Bra smaker, helt enkelt.

4. Stadshuskällaren
Jättebra avsmakningsmeny men även andra varianter, som trerätters, fungerar. Perfekt för en dyrare dejt, parmiddag eller när dina föräldrar är på besök.

5. Bockholmen
Bockholmen, nära Bergshamra södra och Sfären, är en mysig liten ö i skarven mellan Solna, Stockholm och Danderyd som har en bra restaurang i trevlig miljö. Även ett bra ställe att bada, fika eller dricka alkohol vid.

6. Sjätte tunnan
Medeltidskrog som passar bra med både familj, kompisar eller dejt.

7. Le Rouge
Mysig fransk stil och bra mat. En bra dejt/parrestaurang för en mysig kväll.

8. Eatnam
Billigt och gott för lunch eller middag. Finns både på Östermalm och Slussen.

9. Mälarpaviljongen
Mysigt och fint nära vattnet.

10. Boteca da Silvania
Mycket bra köttrestaurang men litet ställe. Brukar dock kunna gå att få bord utan att boka.

Bonustips: Misshumasshu, som ska vara väldigt bra men jag ännu inte har hunnit prova.

Läs även: Stockholms 20 bästa asiatiska restauranger