6 tips relaterade till att dejta fattiga-, medelklass- och rika tjejer

6 tips relaterade till att dejta fattiga-, medelklass- och rika tjejer

  • Posted on: November 22, 2020
  • By:

I min kommande bok om dejting – som blir tillgänglig på både engelska och svenska – diskuterar jag mängder av olika aspekter kring dejting. En intressant fråga är hur man kan eller bör förhålla sig till tjejer/kvinnors inkomstnivå. Här är några tips på förhållningssätt som delvis har stöd av forskning men även har diskuterats av diverse självutnämnda dejtingexperter, som bland annat varnar för manipulativa “gold diggers” med mera. Mycket handlar om sunt förnuft men även att tänka nyanserat.

1. Var medveten om hypergami
En viktig insikt är att kvinnor och män generellt är hypergama, vilket betyder att de strävar efter en så bra partner som möjligt. Med bra menas bland annat fysiskt attraktiv, har god hälsa, bra utbildning, bra ekonomi, och är snäll och omtänksam. Könsskillnaderna är ganska små men det finns en viktig nyans på global nivå, och det är att män tenderar att värdera fertilitet och skönhet medan kvinnor värderar god ekonomi något mer. Kort sagt, attraheras män inte ett dugg av gucci-väskor och andra statussymboler. Det är endast en börda att eventuellt förväntas betala för skiten.

Kvinnor vägrar generellt att “date down vertically in terms of socioeconomic status”, med vilket menas att de inte vill bli ihop med någon som har lägre inkomst- och utbildningsnivå. Män kan dock tänka sig att göra det till viss del. Sådana skillnader löser sig ofta av sig själv. Låt säga att en rik investment banker från Shanghai får reda på att du bara har en miljon på banken medan hon har 20, då är ni helt enkelt inte kompatibla. Det finns gott om mindre välbeställda tjejer som har minst lika trevlig personlighet eller fördelaktigt utseende.

2. Inse att skillnaderna endast är gradskillnader
En annan viktig poäng är att inse att skillnader mellan rika och fattiga kvinnor, och allt däremellan, endast är gradskillnader. Det är oerhört naivt att tro att bara för att din tjej för tillfället står för 40-50% av hushållets inkomster kommer hon att låta dig behålla hus eller lägenhet om du skiljer dig. Även en fattig tjej kan jobba heltid om hon flyttar till ett rikare land och får uppehållstillstånd.

Det finns bland annat en stereotyp om kvinnor från till exempel Ukraina, Belarus och Ryssland, att de är fattiga och giriga och gör vad som helst för att flytta till ett rikare land, inte minst att gifta sig med en äldre och mindre attraktiv man. Men det är halvmyter, särskilt om man jämför med västerländska tjejer som endast är snälla så länge de har känslor för en person, och baseras på en mängd vulgärt generaliserande och onyanserade beskrivningar av mänsklig variation. Internationell internetdejting har skapat en helt annan dynamik i det avseendet. Det räcker oftast inte längre att ha en tjock plånbok och bara strö pengar över kvinnor när det finns snygga killar i Nederländerna, Danmark, Holland, Australien, Sverige etcetera som kan erbjuda “the whole package”, mer eller mindre. Det för oss in på nästa punkt.

3. Presentera dig själv inte som en “provider” (för mycket)
Det är viktigt, både online och i verkligheten, att inte presentera sig själv som en “provider”, som endast kan erbjuda ekonomiska resurser. Personlighet och fysisk attraktion blir därför oerhört viktiga faktorer att lyfta fram – annars finns risk att man a) attraherar “gold diggers”, b) blir tillsammans med någon på fel premisser, c) förväntas betala nästan allt på både kort och lång sikt, d) blir lämnad eller frånskild efter att ha utnyttjats finansiellt.

Med all respekt för mindre attraktiva män gäller det ändå att göra sitt bästa för att hålla sig slimmad, vårdad och välklädd i stort sett resten av livet.

4. Välj partner med omsorg – håll utkik efter “red flags”
Detta är också oerhört viktigt: att välja partner med omsorg. Delvis hänger det samman med hur man själv marknadsför sig. Målet är att hitta någon som i hög grad är intresserad av dig för det du kan erbjuda förutom ekonomisk trygghet och generositet, som rör utseende och personkemi. En red flag kan vara någon som ber om pengar, ljuger och/eller kommer med svepskäl för att inte träffas.

5. Budgetera risker
En annan sak, som är särskilt viktig när man är intresserad av någon som har extremt lite egna pengar, är att budgetera risker. Om man själv har väldigt låg inkomst och små besparingar är det kanske inte läge att syssla med internationell dejting, som alltid kräver resor och utgifter. Att skicka pengar till någon ska alltid utgöras av små, försumbara summor. Endast någon enstaka procent av dina intäkter och besparingar bör investeras i att träffa en viss person, oavsett om pengar skickas eller inte. Givetvis är det valfritt men det är inte klokt att ha en alltför instabil risk/return ratio. Endast en dåre lägger 50 000 på en specifik person.

Men detta förhållningssätt bör även utvidgas till att gälla äktenskap och samborelationer med kvinnor från till exempel svensk medelklass. Det är förenat med stora utgifter att skämma bort sin tjej med presenter, middagar, vigselringar och resor. När ett förhållande tar slut är det på sätt och vis en förlorad investering, även om det är ett lite cyniskt sätt att se på saken eftersom man kan ha haft roliga och minnesvärda stunder tillsammans dessförinnan. Men återigen utgör det ett slags tankefel att tro att man har vaccinerat sig mot ekonomiska problem genom att bli tillsammans med någon som har liknande socioekonomisk status.

6. Skriv äktenskapsförord eller samboavtal som skyddar dina tillgångar
Även den sista punkten är viktig och överensstämmer med att skillnader mellan kategorier av kvinnor är små när det gäller förhållningssätt. Det är alpha och omega att skriva äktenskapsförord, oavsett om det gäller Sara Svensson, läkare, eller Natasha, fattig ukrainska, på jakt efter att bättre liv i västvärlden. Endast på det sättet kan dina ekonomiska resurser säkras i sådan grad att de utgifter som läggs kan ses som både under kontroll och försumbara.

Sammanfattningsvis kan man konkludera att mycket av detta bygger på sunt förnuft men också att undvika missvisande stereotyper, samt att tänka på hur man presenterar sig själv och förhåller sig på ett optimalt sätt till risker och utgifter. Generellt brukar män inte dejta rika tjejer, på grund av hypergami, utan det gäller snarare de med låg- eller medelhög socioekonomisk status. Inom de flytande kategorierna är skillnaderna mindre än man tror och förhållningssätten därför desamma.