Tips på bra men underhållande böcker

Som tidigare nämnts är det ett jätteproblem att människor inte läser tillräckligt, vare sig fack- eller skönlitteratur, utan mest skummar genom nyhetstexter och personliga åsikter på sociala medier. Det märks i alla åldrar men inte minst bland yngre.

Men att bara konstatera att så är fallet, att det är problematiskt för den intellektuella kapaciteten och individuella välbefinnandet i samhället, och kort nämna några uppenbara skäl till att så är fallet är ganska tunt. Det är framför allt två saker som måste lyftas fram mer: 1) att det finns underhållande böcker, som ärligt talat är mer underhållande än merparten av det som sociala medier och Netflix erbjuder, 2) det är behagligt och kognitivt stimulerande att läsa. Alltså genuint, inte bara något som lärare och vuxna säger.

Problemet är emellertid att de flesta böcker är alldeles för tråkiga, dåliga, långa eller allt samtidigt. Därför behöver man lyfta fram böcker som både är underhållande och välskrivna, och i flera fall, inte särskilt långa. Deckare och kriminalromaner är definitivt bättre än inget, och en del sådana håller ganska hög klass, men jag föreslår ändå lite mer vågad och givande litteratur. Nedan är några riktigt bra exempel, som kan införskaffas via lokala bibliotek, Bokus, eller Pocketshop.

Claes Holmström – Startpistolen
Claes Holmström är en författare som jag hörde talas om för kanske 15 år sedan. En del tycker att han är underhållande medan andra tycker att det är för mycket kvällstidningssensation över dem, med absurda karaktärer och diverse bisarra eller bestialiska handlingar. Men framför allt Startpistolen är riktigt bra, och skildrar Stockholm under 1990-talet på ett alldeles utmärkt sätt.

Claes Holmström – Grand slam
Grand Slam, av samme Holmström, är något mer skruvad och inte lika bra som ovannämnda verk men gillar man Holmström bör man även läsa denna bok. Ett plus är att den utspelar sig på många platser i världen. Titeln syftar på Australian Open.

Michel Houellebecq – Plattform
Franske Michel Houellebecq är känd som en skicklig provokatör som belyser samhällsproblem och existentiella frågor med hjälp av en viss typ av mer eller mindre intellektuella och cyniska, något mansgrisaktiga huvudkaraktärer som ofta påminner om varandra. En genomsnittlig kvinna finner hans böcker mer stötande än en manlig dito. Hur som helst är böckerna välskrivna, underhållande och tar upp många intressanta teman. Dessutom innehåller det en del sex, som många tycker är kul att läsa om när det beskrivs med en sorts resginerad realism. Plattform, som bland annat tar upp sexturism i Thailand, är ett bra exempel.

Michel Houellebecq – Underkastelse
Denna bok är mer fokuserad på Frankrikes situation i förhållande till islam men har likheter med andra böcker av den skicklige fransmannen. Gillar man även denna kan man lika gärna ta del av betydligt fler av Houllebecq.

Yukio Mishima – Sjömannen som föll i onåd hos havet
Japans kanske främste författare genom tiderna, som nästan alla läser i översättningar, har skrivit en mängd böcker som kanske kan beskrivas som filosofiska thrillers. Denna är passande eftersom den är mycket välskriven, kort, och innehåller en del riktigt spännande och obehagliga scener. Även om inte alla reflekterar över de mer sexuella och existentiella aspekterna – som ger verket en extra dimension – bör den vara underhållande nog för att ta sig igenom.

Haruki Murakami – Mordet på kommendören
Den senaste boken av superkända Murakami, även han från Japan, är lätt att få tag på och har man väl läst den första delen tar man gärna ta itu även med den andra. För att vara Murakami är detta ett dussinverk men ändå klart läsvärt och underhållande. De cirka 500 sidorna liksom svischar förbi i läsprocessen.

Haruki Murakami – Kafka på stranden
Detta är en något mer filosofisk, kulturell och psykologisk (med koppling till psykoanalys) roman i jämförelse med en del annat av författaren i fråga, men i grunden är det ändå en riktigt bra och underhållande bok, som är vacker och suggestiv.

Haruki Murakami – Efter mörkrets inbrott
Även denna Murakami-bok kan jag rekommendera, då det är en kort men medryckande skildring av Tokyo. För de som har varit där eller planerar att åka dit är detta en utmärkt kortroman som gör en på bra humör men ändå innehåller lite mystik.

John Fowles – The Collector/Samlaren
John Fowles är en av de senaste decenniernas mest intressanta författare, känd för bland andra The Magus. Kan man läsa engelska tillräckligt väl bör man läsa The Collector, men Samlaren – den svenska versionen – är givetvis ett nästan fullgott alternativ. Boken har en intressant blandning mellan spännings- och dagboksroman och belyser klass och genus på ett mycket mer intressant och subtilt sätt än i många andra sammanhang.