Så här kan du tjäna pengar och bli ganska rik på ett realistiskt sätt

Ett ganska olyckligt förhållningssätt är att se saker i binära förhållanden. Antingen är man rik eller fattig, framgångsrik eller loser, snygg eller ful. Saker är sällan svart eller vitt. Det finns massor av trappsteg och mellannivåer.

Pengar är ett bra exempel. Enligt uppmärksammade influencern Andrew Tate är alla som inte är mångmiljonärer “peasants” och att ha ett vanligt medelklassjobb är detsamma som att vara en del av “The Matrix”.

Det är viktigt att förstå hur en del människor blir väldigt rika och att man måste tänka utanför boxen för att kunna investera och få pengar att växa. Andrew Tate vill dels tjäna egna pengar på sina “kurser” och cam girls med mera, dels få sin publik att vakna upp och tänka till. Det är bra att få människor mer medvetna. Men att ha orealistiska förhållningssätt och få människor att bli fixerade vid materiella statussymboler som yachter och lyxbilar är inte så lyckat när sådant som hälsa, relationer och spritualitet är minst lika viktigt som siffrorna på dina bankkonton.

Vad detta inlägg innebär är hur man minst kan få det bättre än genomsnittet och eventuellt bli väldigt rik. Det lovar ingenting mer än så.

Steg 1 – bygga upp pengar
Alla människor måste ha disponibel inkomst för att ha råd att investera och konsumera. Om man till exempel vill investera i utdelningsaktier, valutor eller fastigheter måste man ha ett eget kapital, sannolikt. Därför behövs ett vanligt hederligt jobb, oavsett om det kräver utbildning eller inte. Det kan vara som chaufför, svetsare, läkare, lärare, egenföretagare, kock eller vad som helst. Ju mer pengar desto bättre. En man bör kunna jobba hårt mellan 20-50 och oavsett vilket eller vilka jobb man har måste kan få ihop en himla massor som både kan användas till nöjen under resans gång och framtida investeringar. Ända från gymnasietiden måste kan få inpräntat i sig att det inte finns några alternativ till att ha sommarjobb, extrajobb, deltidsjobb, och att tjäna ihop en massa pengar när man börjar bli vuxen på riktigt.

Steg 2 – investera och diversifiera
När du har byggt upp en rejäl buffert – någonstans mellan 300 000 och uppåt som du faktiskt har råd att bli av med – ska du inte slösa det på en typisk medelklassgrej som en kontantinsats till en lägenhet, även om det såklart finns poänger även med det eftersom en bostad kan öka sitt värde och säljas. Vänta gärna med materiella ting som båtar och lyxbilar, om du inte har för avsikt att bara äga objektet under en begränsad tid. Se också till att ha kvar en buffert på minst 100 000 och sträva efter att vara så gott som skuldfri, bortsett från eventuellt studielån och småfakturor. När alla fasta och halvfasta räkningar och utgifter är betalda bör man helst ha 10 000 kronor att leva för innan nästa lön. Det är den balansen som behövs.

Istället bör fokus vara på att välja vad du ska investera i härnäst. Det kan vara att handla med utländska valutor, utdelningsaktier, obligationer, fonder, eller en fastighet som ger dig rejäl avkastning vid framtida försäljning och halvpassiva inkomster under tiden. Tänk på att börsen alltid är förenat med ganska stora risker, ungefär som hasardspel. På lång sikt kan man gå rejält plus på t.ex. simpla fonder men det går långsamt och ger oftast inte den där stora avkastningen som man hoppas på – sannolikt. Att diversifiera och sprida risker kan vara bra men det är trots allt inte det i sig som ger stora intäkter utan det är om du verkligen lyckas med att köpa/sälja aktier eller säljer och köper fastigheter och går med rejäl vinst.

Steg 3 – bygg upp mer pengar (om nödvändigt)
I detta steg bör man fråga sig hur långt man har kommit. Är man tillbaka på ruta ett och måste fortsätta jobba 15-20 år till och bygga upp ett nytt sparkapital? Har investeringarna gått bra eller dåligt? Varken eller?

Om man vill undvika att vara en vanlig knegare måste det ju gå bra med något. Sannolikt kommer de flesta att ha ganska oförändrade liv, men en del kommer att lyckas. Man måste satsa för att komma någonstans i livet, oavsett utfallet. Pengar är ett verktyg. Även om inte dina aktier, fonder eller försök att köpa hustomter, lägenhetsfastigheter i en svensk bruksort, kryptovalutor, guld eller vad det nu är inte ger särskilt mycket har du förhoppningsvis fortsatt att knega på och byggt upp en buffert och kunnat ha spenderat en del på t.ex. resor, bilar, mat, kläder och gåvor under tiden. Det värsta som kan hända är att din buffert är nere på 100 000 (den summa som du alltid måste ha som backup, i kombination med skuldfrihet).

Om allt redan går väldigt bra är inte den vanliga jobbsituationen särskilt viktig. En del har till och med slutat jobba och kan leva på passiva och halvpassiva inkomster. Ytterligare andra har hittat sitt speciella drömjobb som atlet, influencer, föreläsare, framgångsrik egenföretagare och drar in pengar på det sättet.

Steg 4 – investera och diversifiera på nytt
Oavsett om man har tjänat en miljon, tio miljoner, 100 miljoner, eller en miljard dollar, måste fokus ändå ligga på att få pengar att växa. På grund av ränta-på-ränta-effekter och större flexibilitet och möjligheter kommer det vara enklare om man redan har en massa pengar att bygga på. Men även de med ett mindre kapital kan ha hittat sin nisch och letar efter nya nischer och projekt att fokusera på. I idealfallet kan man därmed nå nästa steg och öka sina intäkter till riktigt höga nivåer och i sin tur införskaffa en hel del av de där lyxsakerna som kändisar och rika entreprenörer har.

Sammanfattningsvis kommer de flesta människor endast att nå steg ett och tre, men har man kommit förbi steg ett och börja tänka i steg två har man i alla fall försökt. Det är inte fel att vara en knegare och med disciplin och hårt arbete kan man bygga upp en rejäl buffert och leva ett bra övre medelklassliv i någon svensk småstad, i Stockholm, eller flytta till ett varmare land som Spanien. Det är inte fy skam det heller, särskilt inte om hälsan, relationerna och det själsliga välmåendet är gott. En del kommer att på ett eller annat sätt nå riktigt höga höjder – eller låga – men många rör sig någonstans i det som på engelska kallas “the great middle”.